• Belysning

  Belysning
  4.7 (93.33%) 6 votes

  Skapa rätt stämning med belysning

  Belysning i butiksmiljö handlar om mycket mer än att bara om lampor. Rätt typ av belysning, på rätt plats, med rätt strategi kan vara avgörande för hela kundupplevelsen.

  Oavsett om du vill skapa en atmosfär som är intim, lyxig, trendig, kreativ, varm, eller kall, så kan rätt ljussättning uppnå det.

  Det finns 4 typer av belysningstekniker som är grunden för rätt ljusupplevelse.

  Punktbelysning

  Punktbelysning handlar om att framhäva vissa ytor eller föremål för kunderna. Det kan innebära att man framhäver nya produkter, kampanjer och erbjudanden, eller en yta som behöver mer uppmärksamhet. Man kan även använda punktbelysning för att skapa en led genom butiken som kunderna kan följa.

  Nödvändig belysning

  Ofta finns det ytor som kräver bra belysning. Det kan t.ex. handla om en kassadisk, omklädningsrum eller en service point. Dock är det lika viktigt att använda sig av rätt typ av belysning för att optimera  ytan. Där är det viktigt att belysningen är effektiv och gör sitt jobb.

  Dekorationsbelysning

  Dekorativ belysning bygger på två delar: Den ena delen handlar om att skapa en stämning och ton i rummet som ger den upplevelse som man vill förmedla.  Den andra delen handlar om att ha en visuell belysning som blir en del av interiören i rummet. Det kan exempelvis vara en färg på belysningen som sticker ut eller en form som passar in i inredningen.

  Generell belysning

  Generell belysning är grunden i er miljö. Den används för att fylla gapet mellan de tre tidigare belysningsteknikerna. Det är viktigt att det finns tillräckligt med belysning för att kunderna ska kunna utföra sina ärenden, oavsett om det är i en butik, hotellobby, restaurang, galleria, eventcenter eller någon annan miljö. Samtidigt som det är viktigt att den reflekterar er varumärkesidentitet.

  Ska det vara varmare eller kallare belysning? Mörkare eller ljusare? Riktad eller öppen belysning? Färre och större lampor  eller fler och mindre?

  Oavsett om det handlar om en stor eller liten verksamhet så finns det många bitar som behöver falla på plats för att skapa den ultimata kundupplevelsen.

  Vi på Qonceptus har många års erfarenhet av sinnesupplevelser och hjälper er hela vägen från idé och Qoncept till färdig installation och efterservice.

  Kontakta oss